丫头的客厅

关于理念|About Design Concept

密云古北口民宿,建筑背靠着司马台长城,面临雾灵山,场地位于一个村落的山顶,环境景色十分优越,周边的山坡上有成片的苹果树林还有一些现有的观景平台。原有建筑状态是前后两个院子,前院为经营的农家乐,有一个正方和一个厢房,后院已经废弃。两个院子分别有独立的出入口,相互不联系;现在要将两个院子整体来考虑,整个建筑包含了9间客房、2个餐厅厨房、1个活动房、1个管家用房。在设计之初,尽可能保留原始的院落结构以及建筑材料、形式,不希望整个建筑在大环境中特别的突出。体验深刻的是在到达之前需要走一段山路,然后到达一个比较宽阔的平台,场地里也恰好有三个不同的平台,因此就希望利用这种不同的高差平台和景色、建筑产生一种关系。

建筑根据功能需要分成了几个体块,散落在场地中,保留了原有的前后院落,由于功能的改变,原有的两个院落是相互独立的,而现在作为经营的民宿使用,前后院落就需要某些时刻相互连通,某些时刻相对独立,因此将房客流线保持在院内,服务流线保留在了一层与二层的一侧,分别利用了两个平台进入。在进入院落之前,通过一些木桩的设置阻挡了院落内的的景色,使之不那么通透,入口院落的围墙也用了石材,一方面是本身原始场地中就有石材的介入,其次是在进入院落之前有木材、石材两种材质的触感,进入院落之后就是原始的灰砖,是不同的感受。

在院落里房客感受的是人的尺度,因此在这个层面上我们通过建筑的排布产生了大的公共空间以及狭窄的私密空间,还有灰空间,前后院落中间的建筑是一个餐厅,它的位置和属性十分重要,在原来院落中它是一个正方,而现在联系了前后两个院落,也同时统领了整个场地,它应该是公共性的。

因此在设计的时候很希望是一个开敞的建筑,我们在其前后设置了可完全打开的推拉门,当关闭的时候两个院落相互独立,而完全打开后,前后院的景色就相互流动了。人们在建筑前的平台看到的是建筑与背后的山体,因此在设计的时候就将屋顶做了些变化,与背后的山体相呼应,屋顶倾斜错落,屋顶间的一些缝隙一方面划分了环境,另一方面变得很轻盈。



Backed by Simatai Great Wall, GubeikouGuesthouse faces Wuling Mountain of Miyun, Beijing. In an advantageousenvironment, the site is located on the top of a village with woods and severalviewing platforms around. The original building contained two courtyards withan independent entrance each: the forecourt was Farm House; and the back one hadbeen wasted. Design scheme considers the whole building into one, creating 9 guestrooms, 2 kitchens, 1 activity room and 1 staff room. This design remains the originalstructure of those two courtyards as well as the materials and forms tointegrate the building into the environment. You have to walk along a winding mountain road to arrive to a wide platform, and then to getthis Guesthouse. Meanwile, there are three platforms in different levels onsite, creating a kind of relationship with the scenery and the Guesthouse.

The building is divided into several blocks by functions. The front and rear courtyards are connected sometimes and disconnected at other times for guests’ flow in this scheme. The service flow, basically on the first floor and one side of the second floor, gets access through two platforms. Before entering the courtyard, the view are blocked by several wooden piles. And the outer wall uses local stones. These two materials create a different feeling from the inside grey bricks.

The layout creates large public space, narrow private space and transition space. The one between those two courtyards is dinning space with an important position and public property, which connects the front and rear yards and dominates the site.

With an objective of open design, a fully sliding door has been applied into the front and back of the dinning space. When it is closed, those two courtyards are independent; otherwise, a full view will be displayed. In this design scheme, roofs are in picturesque disorder to respect the mountain due to the surrounding. Also, gaps in between of the roofs divide the building’s background view into different pieces as well as make the whole Guesthouse even lighter.