尘曦民宿

“尘曦”民宿是一对80后夫妇在中国大陆东端岛屿的理想家园,民宿原为岛中央山腰上的一处原生的石头民舍。坐看潮起云涌、历经风雨洗礼,石头民舍成就了质朴的海岛文化和岁月沉淀的美。而“在地民居”和“自然肌理”正是“尘曦”民宿设计的切入点。

本案最大程度地保留了老建筑的石墙、木楼板和木屋架、灰瓦的坡屋顶,营造朴素原生的居住空间。同时,在一层入口插入白色体块,使原本分离的公共空间串联而具有纵深感;在大堂中央设置室外中庭,调节采光和气氛;通过框架结构,在三层架空多个白色体块,并对应景观使其方向做了扭转变化;三层以上形成屋顶平台,以满足无边泡池、露天剧场、聚会空间等配套功能。

新部分营造当下民宿较高品质的功能体验,老部分保留当地建筑的风貌特征。新老之间目的明确,产生戏剧的对立关系。又依靠中庭、楼梯和挑高的灰空间,将这种分层的冲突模糊并试图调和,最终达到空间上的统一和稳定。


用地面积:456㎡,

建筑面积:733㎡。

其中,

老房面积:318㎡,
新建面积:415㎡。

包括,
9间全海景客房、1间餐厅、1间清吧、1间会议室、1个360°观景平台(无边泡池、露天剧场、水吧、聚会餐台)。



Zenstay Boutique Hotel


Zenstay Hotel is the ideal home for a post-80s couple on the eastern end of mainland China, originally a stone house on a hillside in the middle of the island. Sitting and watching the tides rise and fall, and weathered by the elements, the stone house has contributed to the rustic island culture and the beauty of the years. The "local dwelling" and "natural texture" are the entry points for the design of the Zenstay Hotel.

 

The project preserves the stone walls, wooden floor slabs, wooden roof frame and grey tiled sloping roof of the old building to the greatest extent, creating a simple and original living space. At the same time, white blocks are inserted at the entrance of the ground floor to link the originally separated public spaces and give them a sense of depth; an outdoor atrium is set up in the centre of the lobby to regulate the light and atmosphere; through the frame structure, several white blocks are elevated on the third floor and their orientation is reversed to match the landscape; above the third floor, a roof terrace is formed to meet the supporting functions, such as infinity pool, amphitheatre and gathering space.

 

The new part creates a high quality functional experience of the current Minshuku, while the old part retains the character of the local architecture. The purpose between the old and the new is clear, creating a dramatic opposition. The atrium, the staircase and the high-ceilinged grey space are used to blur and attempt to reconcile this layered conflict, ultimately achieving spatial unity and stability.


Including, 9 sea view guest rooms, 1 restaurant, 1 sober bar, 1 conference room and 1 360 ° viewing platform (endless bubble pool, open-air theater, water bar and party dining table).


Site area:456㎡,covered area:733㎡.

Original area:318㎡,the new area:415㎡.

项目名称:尘曦民宿
项目地点:舟山市普陀区东极镇庙子湖岛
项目功能:住宿/餐饮/休闲
业主:私人业主
设计单位:介隐建筑
主持建筑师:沈圣喆
设计团队:郭怡欣,肖鹏
结构专业:陈慰
设备专业:姚永立
结构:石木结构,框架结构
材料:混凝土,毛石,旧瓦,老木料
建筑面积:733㎡
设计时间:2017.7
施工时间:2017.12-2019.1
竣工时间:2019.3